sanatsal mozaik


MOZAİK NASIL YAPILIR?

 
Mozaik sanatında kullanılan 3 temel teknik vardır:
1.) Direct mozaik tekniği: Ahşap veya file üzerine tutkal ile yapıştırarak çalışılabileceği gibi mozaik taşları çimento içine gömerek de çalışılabilir. Her bir mozaik malzemesinin avantajları ve dezavantajları vardır, çalışmanın ihtiyaçları doğrultusunda ahşap, file veya çimento gibi mozaik malzemeleri arasında karar verilir.

2.) Indirect mozaik tekniği:   Mozaik taşı yapışkanlı kağıt üzerine yapıştırarak veya normal kağıt üzerine evde hazırlanan un tutkalı ile yapıştırarak çalışılır. Çalışma ters olarak yapılır ve bittikten sonra kalıcı zemine nakledilir. Çalışma yüzeyinin pürüzsüz olmasına olanak sağladığından yer ve masa mozaiklerinde kullanılır.
3.) Ravenna tekniği: Kil veya kireç üzerine mozaik taşları gömme tekniği ile çalışılır. Çalışma sonuna kadar renk seçimi ve dizilim yönü istenildiği zaman kolaylıkla değiştirilebilme avantajı sağlar. Çalışma bitirildiğinde, tavşan tutkalı adı verilen özel bir yapıştırıcı kullanılarak sargı kumaşı üzerine alınır. Ardından çimento içine taşınarak kalıcı yerine alınır. İtalya’da mozaik sanatçıları tarafından yaygın olarak kullanılan avantajlı bir mozaik sanatı tekniğidir.
Mozaik kursumuzda tüm teknikler uygulanarak çalışmalar yapılmaktadır. Aşağıda ahşap üzerine direk mozaik tekniği uygulaması anlatılmıştır.Mozaik çalışacağınız deseni resimdeki gibi çalışacağınız malzeme üzerine çizin. Kendiniz çizim yapabileceğiniz gibi, beğendiğiniz bir deseni karbon kağıdı ile kopyalayarak da mozaik çalışabilirsiniz.
Elinizdeki cam mozaik taşlarını ve kullanacağınız diğer mozaik malzemelerini yanyana koyarak renklerin ve malzemelerin birbirine uyumuna bakın ve hangi alanın hangi renk olacağına karar verin.
Kurşun kalemle kullanacağınız mozaik taşlarının büyüklük ve yönünü belirleyin. Elmas uçlu kerpetenle cam mozaik taşlarını uygun şekilde keserek yapıştırın. Yapıştırdığınız her taşın arasında eşit miktarda derz boşluğu bırakmaya özen gösterin.
Yapıştırıcıyı direk olarak uygulama alanına dökerek çalışabilirsiniz, fakat bu yöntemle mozaik taşlarını yapıştırmadan önce istediğiniz alana uyup uymadığına bakmak istediğinizde zorlanabilirsiniz. Bunun yerine bir plaka üzerine bir miktar yapıştırıcı döküp elinizdeki taşı bunun üzerine batırarak da çalışabilirsiniz. Bu yöntem oldukça zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Mozaik çalışmanızda ışık faktörünü dikkate alarak çalışacaksanız seçtiğiniz rengin birkaç farklı tonunda olan mozaik taşlarını kullanarak geçişler yapabilirsiniz. Işığın olduğu taraf daha açık, karanlık taraf aynı rengin daha koyu bir tonunda malzeme kullanarak ve geçiş bölgelerinde her ikisini de kullanarak resim etkisi yaratabilirsiniz.


videoları izlemek için tıklayın.

10marifet-Video-Mozaik Nasıl Yapılır?-1

10marifet-Video-Mozaik Nasıl Yapılır?-2

http://www.dailymotion.com/video/xu8405_mozaik-taslardan-resim-sanatini-genclere-ogretiyor_shortfilms

https://www.youtube.com/watch?v=EGIGWG4OzQk
 

3 yorum:

  1. Mozaik sanatında kullanılan temel teknikleri güzel ve anlaşılır bir şekilde açıklamışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, sadece bir ödev çalışmasıdır.

      Sil
  2. Ben bu sanata karşı ilgiliyim ama sadece ilgili olmanın bu sanatı yapabilmek için yeterli olmayacağını düşünüyorum. Mozaik sanatında teknik bilgileri bilmek bu işi yapabilmek için yeterli mi yoksa tamamen yetenek ve uygulama mı gerekiyor?

    YanıtlaSil